blog koppelen business modellen header ascendors

Soms word ik als ontwerper van business modellen zomaar enthousiast van het radionieuws. Zo hoorde ik het bericht dat een boer uit Flevoland op het idee is gekomen om zijn zonnepanelen mobiel te maken. Hiermee kan hij stroom blijven opwekken zonder waardevolle grond aan de exploitatie te onttrekken. Simpelweg door de zonnepanelen steeds naar dát perceel te verplaatsen dat moet herstellen, dus sowieso niet bebouwd kan worden. Zo briljant en simpel dat ik me bijna niet kan voorstellen dat niemand eerder op dit idee is gekomen. Toch is dat blijkbaar zo…

De clou: deze boer maakt gebruik van de weeffouten in twee business modellen

Wat deze boer aan de keukentafel bedacht –en dan bedoel ik ook letterlijk aan zijn keukentafel- komt in feite neer op het koppelen van zijn twee al bestaande business modellen om het geheel groter te maken dan de som der delen. Het is mooi uit te leggen met behulp van het bekende business model canvas. Het business model akkerbouw heeft de ‘ontwerpfout’ dat de resource landbouwgrond regelmatig improductief is, omdat het eens in de zoveel jaar moet herstellen. Het business model energie-opwekking via zonnepanelen heeft als nadeel dat het de resource landbouwgrond permanent ongeschikt maakt voor bebouwing. Deze boer heeft het ei van Columbus bedacht door de gemeenschappelijke resource landbouwgrond steeds van het ene naar het andere business model te laten ‘springen’, zoals onderstaande illustratie goed laat zien. Hij vergroot daarmee de totale opbrengstenstroom en de duurzaamheid van zijn bedrijf.

bmc combinatie

Inmiddels heeft de boer patent op zijn idee en zijn grote bedrijven geïnteresseerd om pilots met hem te doen. De teststroken grond liggen al klaar.

Briljant? Ik dacht het wel. En wat mij betreft ook een mooie inspiratie voor het koppelen van business modellen binnen en tussen ondernemingen. En een bewijs dat nieuwe business modellen echt niet altijd vanuit trends, technologische innovaties of een groot R&D budget hoeven te komen.

Wat zijn de kansen voor jou?

Ook in jouw business model(len) kunnen mogelijkheden verstopt zitten om meer opbrengsten te genereren, duurzamer te ondernemen of mooie nieuwe doelgroepen aan te boren. Vreemde ogen kunnen helpen deze te ontdekken: wij hebben al veel ondernemers geholpen bij de innovatie van hun business model en denken ook graag met jou mee! Interessant om samen te kijken naar de mogelijkheden voor jouw business? Laat het ons dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., dan schuiven we aan aan jóuw keukentafel!

Benieuwd of en hoe we de door jou gewenste resultaten kunnen helpen bereiken? Neem dan vrijblijvend contact op voor een goed kennismakings­gesprek!

 
footer homefooter home